Geen Jan Wolkers Prijs voor In krabbengang

In krabbengang door kreeftenboeken is niet beloond met de Jan Wolkers Prijs 2016. In een uitzending van Vroege Vogels die live vanuit De Lakenhal in Leiden werd gepresenteerd, ging de hoogste eer naar De grutto van Albert Beintema. Het boek over wat sinds dit voorjaar onze ‘nationale vogel’ is, beschrijft in heldere taal de grutto als natuurlijk en cultureel erfgoed dat ernstig onder druk staat. Ook de jury was de ‘betreurenswaardige eigenschap’ van de grutto opgevallen: hij ‘vliegt achteruit, en rap ook.’ 

 

Radio-uitzending Vroege Vogels 16 oktober 2016
Vroege Vogels te gast in De Lakenhal, waar normaal ‘Het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden hangt

Voor In krabbengang door kreeftenboeken was veel lof, zowel van de presentatoren, de jury als het publiek in de zaal, met wellicht iets te veel nadruk op het anekdotische en obscure karakter van het boek. Per slot van rekening vertegenwoordigt de Bibliotheca Carcinologica L.B. Holthuis óók een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed, een deel dat minstens zo onder druk staat als de gemiddelde weidevogel: het papieren deel. We zijn onverminderd trots dat we een belangrijke collectie als die van Lipke Holthuis een plaats hebben kunnen geven in een fraai uitgegeven boek.

 

Na afloop van de uitzending en de feestelijke uitreiking van de Jan Wolkers Prijs was er een middagprogramma met lezingen en excursies. Samen met Charles Fransen verzorgde ik een lezing, waarbij Charles zich richtte op het leven en wetenschappelijke werk van Lipke Bijdeley Holthuis, en ik wat vertelde over het opgaan in een passie, over de ziel van de verzamelaar en over het geluk van het leven met boeken.

 

14689866_1192989677428761_1186541914_o
Alex Alsemgeest en Jeroen Bos voor De Lakenhal in Leiden
14799997_1195155293878866_1311914679_o
In de uitzending van Vroege Vogels
Charles Fransen en Alex Alsemgeest
Charles Fransen en Alex Alsemgeest
%d bloggers like this: